Font Mirall del Pujol

Coordenades aproximades de la font: 41º49’36”N - 2º22’44”E

Maig 2013
Maig 2013

La Font del Mirall del Pujol és original de la primavera 2013. Consisteix en un brollador amb dues teules i per pica un tronc buidat que serveix per abeurador, doncs és molt a prop del Corral del Pujol.

Com que no tenia cap identificació, a proposta de la poetessa Carme Aliaga vam decidir batejar-la amb el nom de Font de Mirall de Pujol. La poetessa va escriure una poesia en honor d’aquesta nova font:

Maig 2013
Maig 2013

Tot pujant des del Pujol

per la drecera cap el Corral,

travessant la Martinera

de Malataup quasi el portal.

Bonica font que va fent via,

acumulant aigua abundant

i en el degoteig de cada dia

s’omple la pica amb un to suau.

Aigua fresca i regalada

poc a poc i tot baixant,

el seu ressò deixa petjada

a tant transparent mirall.

I ses aigües cristal·lines

que desprenen un xiu xiu

tot gaudint de la natura

de la vall se'n van al riu.

Maig 2013
Maig 2013

El Pujol de Muntanya és un casal històric situat a la cota 940, als peus del Turó Gros del Pujol. Fou reformat en part al 2002. Esta compost per la Casa dels Senyors amb pati i galeries orientades a llevant, i a la banda nord masoveria amb era i pallissa. Completen el conjunt dos corrals adjunts (no confondre amb el propi Corral del Pujol, situat a prop de la cota 1105).

Maig 2013
Maig 2013

L’edifici principal, format per diversos cossos rectangulars annexats, presenta forma allargassada amb la façana est més alta pel desnivell del terreny. El cos d’habitatge té adossat un paller amb quadra a sota, un magatzem i un altre cos per altres dependències de tres pisos amb galeria, davant del qual se situa un pati tancat amb mur de pedra amb portalada d’accés. En aquet mur antigament hi havia adossada una font.

 

Maig 2013
Maig 2013

Al llibre “El vel de Maia” (19 de febrer 1937) Marià Manent escriu: “hem passat el matí al Pujol de Muntanya: És la masia més típica, més bonica que hagi vist mai. Sembla un burg medieval, amb un tros de muralla, espitlleres, finestres enreixades. Té diversos estables i corrals i quatre païsses amb una flaire deliciosa d’herba seca....”

Abril 2013
Abril 2013

La millor aigua per al consum humà és l’aigua mineral natural i millor encara les aigües de molt dèbil mineralització (inferior a 50mg/l) i de duresa tova (inferior 50 mg/l).

Si es té alguna necessitat addicional de minerals, es buscarà una mineromedicinal, que té un aportació extra d’aquests minerals. És convenient les indicacions d’un metge per a triar el tipus d’aigua mineromedicinal.

Maig 2013
Maig 2013

Les aigües bicarbonatades són recomanades per a una bona digestió, ja que milloren l'activitat  de la vesícula i el fetge.

Les aigües sulfatades se les aconsella per problemes lleus de la pell.

Les aigües clorurades són utilitzades en tractaments d'hidroteràpia per les seves propietats tranquil·litzants i balsàmiques.

Maig 2013
Maig 2013

Les aigües hiposòdiques són recomanades per a persones amb hipertensió arterial, problemes cardíacs i afeccions renals.

Les aigües sòdiques no són gens  recomanades a persones amb hipertensió arterial.

Les aigües càlciques són indicades per a nens en període de creixement, encara que s'ha de tenir cura amb aquest tipus d'aigua en persones amb propensió a crear càlculs.

Agost 2015
Agost 2015

Malauradament, des de l'estiu del 2015 la font no raja. No es podria arreglar?

Desembre 2016
Desembre 2016

Durant la tardor-hivern 2016 han estat talant part de la fageda sota el Corral del Pujol. Sembla que amb les tasques de tallar s’ha derruït la bonica font del Mirall del Pujol. Seria molt demanar que en les tasques de desembosc no es malmetessin les fonts existents a la muntanya?

 

205 Fonts de Viladrau i rodalies