Font de les Ametistes

Coordenades aprox. de la font: 41º51’04”N- 2º21’57”E

Agost 2010
Agost 2010

La font es troba a peu de l'antic camí carreter de Viladrau a Vic que, tot i abandonat des de l’obertura de la nova carretera al 1912, encara és un bon passeig a una i altra banda de la riera Major. Podem iniciar el recorregut deixant el cotxe als antics garatges de Mas Molins (actual restaurant La Solana de Molins), baixar cap a Mas Molins i trencar a la dreta agafant l’antic camí, ara anomenat “del pont de la Noguerola”. 

Agost 2010
Agost 2010

Rep el nom de les conegudes ametistes del Montseny, també anomenades pedres de bisbe per ser les que tradicionalment encasten en els seus anells. Van ser famoses arreu d'Europa fins a mitjans del segle XIX, quan la seva explotació va deixar de ser un negoci rendible. També donen nom a la famosa obra de Guerau de Liost “La muntanya de les ametistes” (1918), en referència al Montseny.

Octubre 2010
Octubre 2010

Els bosquerols cada 20 anys aproximadament tallen les pollancredes dels vorals de la riera, canviant radicalment la imatge del camí. A l’estiu la font raja molt poc. El camí és bo per gaudir, tant al vessant obac com al vessant solà, ja que el recorregut planer i agradablement rieral sorprèn amb les vistes que ofereixen els antics ponts carreters que la travessen.

Juny 2014
Juny 2014

L’ametista és una varietat de quars (SiO2) acolorit, que pot variar des del blau pàl•lid al morat rogenc, segons la quantitat d’òxid de manganès que contingui.

205 Fonts de Viladrau i rodalies