Font de Can Bosc

Coordenades de la font: 41º50’12”N - 2º21’58”E

Juliol 2010
Juliol 2010

La font és dins d’una volta de totxo excavada a la terra amb bancs de pedra a cada costat.

Juliol 2010
Juliol 2010

Presidint els dos brocs hi ha un pedró amb la inscripció: JESÚS, MARIA JOSEPH, i unes segones línies inintel.ligibles per l’acció del pas del temps.

Juliol 2010.
Juliol 2010.

Si teniu sort, us podreu trobar amb un gripau i potser inclús una salamandra prenent la fresca a la font.

Agost 2011
Agost 2011

La font de Can Bosc és davant del mas del mateix nom, a 45 minuts de la Plaça Major de camí cap a l’ermita de l’Erola, i després de passar per Mas Molins.


Moltes vegades aprofitem per fer un mos a l'Era de Can Bosc en la nostre excursió cap a l'Erola.

Abril 2015
Abril 2015

L'era és un terreny empedrat on tradicionalment es batien i ventaven els cereals per obtenir el gra. Per salvar possibles desnivells i aïllar-la d'escorrenties les eres es construïen envoltades de murs d’uns 50 cm de gruix i de poca alçada. Les eres s’aixecaven a llocs alts per aprofitar vents suaus i constants que facilitessin la tasca de ventar el gra de la palla un cop s'acabava la batuda.

 

Maig 2013
Maig 2013

Can Bosc és actualment un nucli deshabitat però històricament molt important, ja que en el cens de 1340 estava inclòs entre els 82 masos identificats al terme municipal de Viladrau. Des de l'era de Can Bosc es té una magnífica vista del Turó del Pou d’en Sala.

Maig 2013
Maig 2013

L’original Can Bosc és el que ara es coneix com a Casa Vella, i la masia del segle XVIII és la Casa Nova, que esta una mica més amunt i enganxada al camí.

Mirant cap a nord es pot apreciar tota la vall de La Sala, fins al Turó de l’Amorric.

Maig 2013
Maig 2013

Completen el conjunt de Can Bosc dos edificacions més.

Pel costat nord un magnífic edifici de dues plantes amb les funcions de pallissa i corral. Pel costat sud hi ha una bassa (amb l’aigua provenint de la font) i unes corts.

Març 2014
Març 2014

Des de l’era de Can Bosc, i mirant cap al nord, es veu tota la vall de la Sala, i al fons el Prepirineu i el Pirineu nevats.

Febrer 2015
Febrer 2015

Venint pel sender anomenat Meridià Verd des de Viladrau, poc abans d’arribar a Can Bosc, passareu pel Cau de les Guilles, un antic forn de calç.

Febrer 2015
Febrer 2015

M’agrada Can Bosc, un mas compost per un conjunt d’edificacions situat al peu del camí de l’ermita de l’Erola, on sempre ens aturem per beure de la seva històrica font, amb records de les excursions de la nostra infantesa.

 

Abril 2015
Abril 2015

S’ha assecat el riu,

castigat per la cobdícia i explotació de l’home;

i moren les fonts,

i el seu cant, ja no bressola el nostre son.

 

Xavier Burcet. 2008.

Relats a la vora d’un Avet Blau.

Juliol 2015
Juliol 2015

Caminar assedegat a ple sol i arribar a la Font de Can Bosc és una experiència inoblidable. Apropar-se a qualsevol dels seus dos brocs i notar la frescor que emeten, abans fins i tot de poder beure de la seva freda aigua, és un plaer que esperem que els nostres fills i nets en puguin gaudir durant molts d’anys més.

 

Agost 2015
Agost 2015

Jaume Ventura i Tort, famós músic i compositor, en una de les seves freqüents visites a Viladrau va crear la sardana “lloats avis de Viladrau” per a l’agrupació sardanista l’Oreneta de Viladrau, i també “Sant Marti de Viladrau” per a tot el poble, en especial pels nens. Segur que també li agradava molt la font de Can Bosc, com a la Laia i a l’Eloi.

 

205 Fonts de Viladrau i rodalies