Font dels Avellaners

Coordenades aprox. de la font: 41º50’18”N - 2º21’46”E

Agost 2010
Agost 2010

Si pugem des de La Sala (casa natal d’en Serrallonga), després de passar uns 50 metres per davant del portaló de la Sala Nova,  agafem un petit corriol a l’esquerre cobert  d’avellaners i caminem uns 300 metres mes fins trobar una magnífica taula feta d’un roda de molí sota el peu d’un impressionant faig. A les feixes de sota, a uns 10 m, podrem prendre la freda aigua d’aquesta font.

Agost 2010
Agost 2010

Els avellaners que donen nom a aquesta font cobreixen el corriol d’arribada. Són arbres silvestres, pertanyents a la família de les Betulaceae, del que hi ha unes deu espècies, totes elles caducifolies que viuen a l'hemisferi nord en climes temperats.

Setembre 2011
Setembre 2011

Amb en Quim davant de La Sala Nova, just abans de prendre el corriol cap a la Font dels Avellaners.

 

La Sala Nova va ser construïda l’any 1871 per Jacint Bofill. Té un bonic jardí amb tells, avets i magnòlies; i una capella dedicada a Santa Bàrbara.

Agost 2010
Agost 2010

La roda de molí és una pedra rodona amb un forat al mig que formava part d’un mecanisme històric de moldre d'un molí, generalment per moldre cereals. Moltes d’aquestes rodes ara estan reutilitzades, com aquest al costat de la Font dels Avellaners.

Setembre 2014
Setembre 2014

A la Font dels Avellaners es pot esmorzar o berenar tranquil•lament en un entorn assossegat de gran bellesa a tocar el Torrent de Montcaluell (aigües amunt anomenat Torrent de l’Erola), però compta! cal deixar sempre el bosc net i sense cap destrossa, així tothom podrà gaudir de les belleses naturals de la natura.

Setembre 2014
Setembre 2014

L'entrada a la Sala Nova és situada a dos centenars de metres de la Sala Vella. La Sala Nova fou la casa del poeta montsenyenc Jaume Novellas de Molins (Barcelona, 1866-1939), on passava llargues temporades. El paisatge dels voltants de la vall de la Sala va ser el centre d'atenció de la seva obra poètica, tal i com mostra el poema "Canicular".

Març 2015
Març 2015

La Sala Nova és una construcció de base quasi quadrada amb planta baixa i dos pisos amb coberta a dos aiguavessos (a nord i a sud). La façana sud és la que dona al jardí des d’on s’accedeix al mas, amb una composició de dos cossos simètrics a partir d’una porta central. Sobre la porta principal la finestra és substituïda per una balconada.

Març 2015
Març 2015

La façana a nord de La Sala Nova mira cap a la Sala Vella que és situada a poc més de 100m. A  mitja distància té bones vistes de tota la vall de la Sala i el Turó de l’Amorric, i també dels Pirineus a la llunyania. La façana és composta de tres petites finestres per planta, tot i que al primer pis la finestra central és substituïda per una galeria amb tres arcs.

Juliol 2015
Juliol 2015

Després de molts i molts anys retrobar-se amb una vella amiga i fer junts l’excursió a la Sala i l’ermita de la Mare de Deu de l’Erola i esmorzar a la Font del Avellaners no té preu.

 

Agost 2015
Agost 2015

Avui hem tingut visita d’unes amistats de Castelldefels que també són amics de les Fonts de Viladrau. Hem pogut gaudir de la bellesa del sender de La Sala, de l’Arbre Nen, de la Font del Ferro de la Sala, de la Font de les Empentes, del mas natal d’en Serrallonga, i finalment de la Font dels Avellaners.

 

Agost 2016
Agost 2016

A l'estiu del 2016 vàrem fer una excursió des de coll Cendròs fins al Gorg Negre de Viladrau on vàrem pendre un bon bany. I després un dinar boscà a la font dels Avellaners amb la seva bona i fresca aigua.

205 Fonts de Viladrau i rodalies