Font del Ferro

Coordenades de la font: 41º50'25"N – 2º24'02"E

Juliol 2010
Juliol 2010

A 5 minuts de la Font de les Paitides, i en el mateix corriol cap a la Font del Noi Gran. Font d’aigua ferruginosa, les pedres dels voltants es cobreixen d'un rovellat rogenc. La tradició popular la fa bona per a la vista, i així es recull per alguns experts en ciències biològiques, com el Doctor David Bonilla, que al 1993 afirma que: ”se’l sol atribuir propietats benèfiques per a la funció renal i fins i tot per a la vista”

Juliol 2010
Juliol 2010

La llegenda diu que el ferro el recull de les arrels de “l'herba del ferro”.

Aquesta herba, segons la tradició, és l'única capaç de tallar el ferro i només la coneixen els pigots. Per aconseguir-la cal tapar amb una xarxa metàl·lica el forat del niu del pigot. L'ocell anirà a recollir-ne per entrar a casa seva, quan la deixi caure serà moment d'agafar-la abans tiqui al terra, sinó l'home no podrà tornar-la a reconèixer.

Juliol 2010
Juliol 2010

Un pedró amb una poesia de Maria Antònia Salvà parla de la flor del ferro:

 

Flor que creix per tota banda

Amb record d’aigua o de plor

Jo vull fer-ne la garlanda

pels silencis del meu cor.

Gener 2013
Gener 2013

La Font del Ferro és catalogada amb el nº 17/16/272 al “Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc Natural del Montseny” de la Diputació de Barcelona.

Juny 2014
Juny 2014

Segons prospeccions dels geobiòlegs Jordi Pascual i Jordi Matamoros, l’aigua que raja del broc té una energia de 16.000 uB, mentre a l’entorn de la font és de 13.000 uB. 

Febrer 2015
Febrer 2015

Neu de febrer a la Font del Ferro, on l'aigua s’ha precipitat en forma de multitud de petits cristalls de gel. A causa de la composició granular de l’aigua, la neu té una estructura suau i flonja, i s’ha format per sublimació inversa del vapor d'aigua en les capes altes de l'atmosfera, a una temperatura inferior als 0°C.

Juliol 2015
Juliol 2015

Les aigües ferruginoses es recomanen l'anèmia, obesos i reumatismes. Estan indicades per a individus amb mancances d'aquest mineral, els que pateixen anèmia ferropènica (ungles fràgils) o glossitis (inflamació llengua). S'utilitzen en banys o dutxes, però la millor manera d'absorbir el ferro és beguda, encara que cal tenir cura de la dosi perquè en excés causen mal de cap, somnolència i restrenyiment.

 

205 Fonts de Viladrau i rodalies