Coordenades aproximades de la font: 41º48’30”N - 2º21’28”E
Es pot deixar el cotxe a Collformic i pujar pel camí de Matagalls, el GR 5.2, i a 600 m. trencar a la dreta per agafar el camí de Sant Segimon (coincident amb el Meridià Verd). El camí ronda el turó d’en Besa i ens porta fins el torrent de Rentadors. Si remuntem el torrentet just d’abans, 100m amunt trobarem la font de Mossèn Cinto. Seguint caminat 200m. podem trobar la font dels Garriguencs.
Situada sota el pla de la Barraca, a 175 minuts caminant des de la plaça Major pel camí de Sant Segimon. Font de 1959 dedicada a Mossèn Cinto per la penya excursionista Guimerà. La font s’identifica per un pedró vertical de quasi 2m. darrera del que hi ha una taula de pedra.
Els seus tres brocs aboquen desordenadament les seves aigües al torrentet per sota d’un poema de Verdaguer del llibre “Roser de tot l’any” escrit en sis rajoles esmaltades preses a la paret de pedra:
S’estronca el riu si ho fa la fontinyola
la font de tot amor es la de Deu
si en nostre pit l’amor de Deu s’escola
tots los amors s’estronquen en sa veu.
A l'hivern, per arribar fins a la font de Mossèn Cinto des del Pla de la Barraca, hem de seguir torrent avall, però amb molt de compte de no ficar-nos dins de les aigües gelades del sot.
Al febrer 2012, estava completament sol, tan sols van passar dos conills per saludar-me.
Mossèn Cinto (1845–1902) és un dels més grans poetes catalans, màxim exponent de la Renaixença, qualificat per Torras i Bages com “Príncep dels poetes catalans”.
Font catalogada amb el nº 17/20/276 al “Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc Natural del Montseny” de la
Diputació de Barcelona.
Característiques minerals de l’aigua de la font de Mossèn Cinto: pH: 6.38; Conductivitat: 35 microS/cm.; Bicarbonat: 17.7 mg/l.; Clorur: 2.1 mg/l.; Sulfat:2.3 mg/l.; Nitrat: 0.7 mg/l.; Duresa: 1.2 T ºTH; Calci: 3.2 mg/l.; Magnesi: 1.0mg/l.; Sodi: 3.0mg/l.; Potassi: 0.6 mg/l.
Anàlisis portades a terme pel laboratori Prat de Torelló, de la mostra presa el dia 19/11/2016