Font de l'Isard

Coordenades aproximades de la font:  41º 50' 32" N - 2º 21' 10"E

Novembre 2010
Novembre 2010

Pujant la castanyeda d’en Sala, a 80 minuts des de la plaça. Just després de trobar la font de Pescadors hi ha una pista que puja muntanya amunt cap al turó de la Castanyera. En 5 minuts, i a una corba molt tancada, s’origina un corriol que es s’endinsa a la muntanya fins a l’entronc del Sot dels Joncs amb el Sot Mal. Allà és on al plànol de l'Alpina situa la font, tot i que és més amunt.

Juliol 2016
Juliol 2016

Després de 7 anys buscant, al final vàrem aconseguir trobar la font de l’Isard gràcies a en Joan Presseguer que ens va acompanyr fins a la font.

Gràcies a tota la gent que ens ajuda de valent a que no es perdi aquest incalculable tresor que tenim al nostre poble i al Montseny.

Juliol 2016
Juliol 2016

La font és dins d’una petita capelleta de totxana amb volta de canó també de totxo, tot i que en aquests moments una part és trencada. El broc és un petit foradet a la pedra davantera, molt prop de terra.

 

Agost 2016
Agost 2016

Ja tenim l’entorn de la font de l’Isard esbrossat, i hem desenterrat gran part de la font. Entre les terres hem trobat les totxanes originals que formaven l’ornacina amb arc de mig punt, tal i com es pot veure al que resta. Necessitem algun paleta experimentat que ens ajudi a reconstruir la font. 

Agost 2016
Agost 2016

L'isard (Rupicapra rupicapra) és un bòvid originari del centre- sud d'Europa i Àsia Menor, actualment present al Pirineu. No sabem si antigament hi havia isards al Montseny, ara sols hi ha cabirols.

Als habitants de sant Hilari Sacalm popularment se’ls anomena isards; i si el que va construir la font fos un bosquerol de Sant Hilari i el nom respongués al gentilici del seu constructor?

205 Fonts de Viladrau i rodalies