Font de Cortils

Coordenades aproximades de la font:41º49’20”N- 2º23’48”E

 

Coordenades aproximades de les runes del mas: 41º49’21”N - 2º23’55”E

Juliol 2014
Juliol 2014

A la peça de Cortils hi ha moltes mines d’aigua i encara resta a la toponímia local (i al plànol de l’Alpina) el nom de Sot de la Font de Cortils, un torrent que recull l’aigua a ponent de Coll de Joan i que alimenta el Sot de Gémena juntament amb el Sot de la Font de Llops, el Torrent de Collpregon i el Sot Mal.

Juny 2014
Juny 2014

Cortils és una antiga masoveria ara en estat d’enrunament que pertanyia a La Vila. La font esta situada més abaix el mas, que a la vegada és una mica més a baix de l’actual Font de Felip Graugés. La proximitat a aquesta darrera font ha fet creure a molta gent que la font dedicada al poeta és la mateixa que la primitiva font de Cortils, però sembla ser que procedeixen de diferent beta de la muntanya.

Juny 2014
Juny 2014

Al plànol que es va publicar l'any 1972 al llibret anual del XXIII Aplec de Matagalls, a tocar Cortils apareix una font anomenada de Mars, això confirmaria la sospita d’en F. Tolosa, que la Font de Cortils i la Font de Mars són dos noms per una mateixa font, però en tot cas diferent de l’actual Font de Felip Graugés que és més amunt.

Juliol 2016
Juliol 2016

Al final (i després d’anys) al juliol 2016 hem aconseguit trobar la font de Cortils que esta situada al sot del mateix nom, uns 150 metres més avall de les runes de mas Cortils. Ha costat de descobrir però gràcies a en Joan Presseguer hem pogut gaudir d’aquesta meravellosa font. Ara sols faltaria poder arreglar el broc perquè l’aigua surti d’ell i no pas per sota.

Juliol 2016
Juliol 2016

El broc de la font de Cortils és de ferro de gran diàmetre. Està empotrat a una paret de pedra rejuntada d’aproximadament 2 metres de llarg per 1.20 d’alçada, acabada verticalment en forma d’arc, amb una filera de totxana que en perfila l’acabat. Tot l’entorn és dins d’una fageda aclarida recentment.

205 Fonts de Viladrau i rodalies