Font de la Merleta

Agost 2013
Agost 2013

El camí que baixa des de la carretera de Sant Marçal cap al Corral de la Casanova i més avall a la Casanova del Crous, està senyalitzat amb dos piles de pedra just al gual d’entrada. Si baixem pel camí a peu, a sols uns 30 metres a la dreta, podem trobar l’antic sender de Viladrau a Sant Marçal que va ser destruït junt amb la Font de la Merleta quan als anys 70 es va fer l’actual carretera.

Setembre 2010
Setembre 2010

Actualment la Font de la Merleta (algunes vegades també anomenada Font de Calç) és perduda, però si que hi ha una bonica deu d’aigua sorgint de la muntanya a la corba abans d'arribar al coll de Sant Marçal.

Setembre 2010
Setembre 2010

En alguns plànols dels anys 70 la font de la Merleta esta erròniament marcada a l'últim revolt de la carretera de Borderiol a Sant Marçal, al pont que salva el Rigròs. Podem deixar el cotxe a l’aparcament del Coll de Sant Marçal, i caminar uns 600m. fins el revolt.

Setembre 2010
Setembre 2010

Si aprofitem per baixar al Rigròs, trobarem dins el llit alguna vagoneta rovellada de les antigues mines de Sant Marçal (amb jaciments d’ametistes i barita), que semblen posades expressament allà com si d’una atracció d’un parc temàtic es tractés.

Setembre 2010
Setembre 2010

Podem vorejar la carretera fins el collet del Corral de Sagalars, i des d’allà caminar un 15 minuts fins a dalt del Turó de la Rocassa des d’on hi ha una esplèndida vista de Sant Marçal, la vall del Rigròs i de coll Sesportadores.

Agost 2012
Agost 2012

La Font de la Merleta també rep altres dos noms en segons quina bibliografia: Font de Calç i Font del Corral d’en Segalars.

 

El Corral d'en Segalars avui en dia està abandonat tal i com podeu veure en aquesta foto.

Agost 2013
Agost 2013

A l’antic camí de Viladrau a Sant Marçal s’hi trobaven la Font dels Minyons, la Font de la Beguda, i la Font de la Merleta. Totes van ser destruïdes amb el moviment de terres de la construcció de la carretera; les dos primeres van tenir sort de ser recuperades, però no pas la Font de la Merleta.

205 Fonts de Viladrau i rodalies