Coordenades de la font: 41º50’51”N - 2º23’22”E
Abans de les obres, la font estava situada al vèrtex sud de la Plaça Major, alineada en amb un dels murs que delimitaven el desnivell de la plaça.
La plaça, triangular, és el centre neuràlgic del poble, i en ella conflueixen els carrers Pare Claret (que ve de la carretera de Vic), Arbúcies (actualment peatonal, que era l’inici del antic camí a aquesta vila per Coll Sespregàries) i de Sant Marçal (que portava a l’ermita homònima).
Imatge de com era la plaça abans de la tardor 2014.
A la Plaça Major es porten a terme els principals actes socials de la vila, com els tradicionals balls de la Contradansa (d’origen anglès), el Ball Cerdà (el més antic de tots) i el Ball del Ciri (molt arrelat a la història del poble) per a la Festa Major.
L’origen de l’actual font, que va ser desmuntada pedra a pedra i traslladada a la seva actual situació, era una altra font que estava annexa a les façanes de les cases, i quan es va separar, es va aprofitar per escriure al pedró de darrera la distància (en minuts) des de la plaça a les principals fonts del poble.
Inscripció amb distàncies a les principals fonts:
d’en Miquel: 5 minuts
de l’Oreneta: 15 minuts
del Castanyer: 15 minuts
dels Enamorats: 15 minuts
Deliciosa: 25 minuts
del Ferro: 30 minuts
de les Paitides: 30 minuts
de Gomara: 45 minuts
de l’Arimany: 45 minuts
de Can Bosc: 45 minuts
de l’Erola: 60 minuts
dels Avellaners: 60 minuts
de la Beguda: 65 minuts
de la Merleta: 75 minuts
de l’Or: 75 minuts
del Vern: 75 minuts
de Cortils: 75 minuts
del Cristall: 90 minuts
de les Tres Roses: 90 minuts
Rupitosa: 90 minuts
de Llops: 95 minuts
Després de beure de la font de la Plaça Major podrem descansar sentats als bancs, reflexionant sobre el mural de rajola que es va col•locar al 11 de novembre de 1979 a la paret de la casa que fa cantonada amb el carrer Arbúcies i que diu:
Respecteu als
avis que son la
majestat del poble
Diu la llegenda que Ramon Bofill i Gallés va arribar un cap de setmana al poble i no va trobar hostalatge, aleshores va dir
“d’aquí en endavant procuraré que mai mes em falti acolliment”, i es convertí en el principal promotor de la construcció del Hotel Bofill, emblemàtic edifici modernista (obre de Josep
Domènech Estepà) inaugurat al 1900, i ampliat al 1913 amb els magnífics menjadors.
En aquest estat desèrtic es trobava la Plaça Major de Viladrau a l’inici de la tardor 2014 degut a les obres de modificació urbanística. Una imatge ben estranya de la plaça sense arbres, ni bancs, ni enllumenat, ni persones....
El projecte de la nova Plaça Major de Viladrau inclou l’anivellació de la plaça en la seva cota inferior per tal d’aconseguir un major espai pla per a poder desenvolupar els principals actes socials del poble. En aquest àmbit no hi restava un espai adient per a la reconstrucció de la font, de manera que es va optar per a desplaçar-la al carrer del Pare Claret.
Degut a la nova configuració urbanística de la plaça portada a terme durant l’hivern 2015, la font ha canviat d’emplaçament i ara es troba situada a l’inici del carrer Pare Claret, a tocar la plaça. Les pedres han estat restaurades, i les inscripcions del darrera repintades.
Esteu avorrits? No sabeu on anar d’excursió? Mireu al darrera del pedró de la Font de la Plaça (ara al carrer Pare Claret). Aquí trobareu una llarga llista d’excursions a fresques fonts de Viladrau, però compte! Algunes de les llistades ja no existeix malauradament. Les distàncies estan indicades en minuts.
La font de la Plaça Major durant les festes de Nadal 2015.
Durant la Setmana Santa es tradició cantar els Esclops d’en Pau a la Plaça Major, prop de la Font de la Plaça.