Font del Castanyer

Coordenades de la font: 41º50’54”N - 2º23’01”E

Juliol 2010
Juliol 2010

A 15 minuts de la Plaça Major de Viladrau hi ha aquesta venerable  font, que rep el nom del castanyer que és plantat a la plaça del davant. La plaça està centrada al carrer del Doctor Ariet (que té dedicada a ell la font de Gomara), per on passa el sender de passeig anomenat Meridià Verd.

Juliol 2010
Juliol 2010

L’actual  castanyer substitueix un d’antic, el diàmetre del qual es marcat per l’escossell de pedra que envolta l’arbre, encara que actualment fa les funcions de banc, on els nens aprofiten per picar les avellanes dels avellaners propers per a berenar. Sota d’aquest vell castanyer es reunia la “Junta de l’Arbre”, on el governants de l’època s’asseien per resoldre els problemes, i no s’aixecaven sense haver pres una decisió.

Juliol 2010
Juliol 2010

La font es situada a un ombrívol porxo de fusta natural, amb les parets de pedra recoberta d’heura, i una banc de pedra on asseure’s a prendre l’aigua.

Juny 2014
Juny 2014

Actualment l’aigua de la Font del Castanyer no prové de la mina, sinó que és la de la xarxa del poble de Viladrau. Mesurada la seva energia a l’aixeta és de 9.500 uB, mentre que quan les radiestasistes han mesurat a la boca de la mina han trobat una energia de  14.000 uB. Tot el lloc té una energia de 12.000 uB, potser alguna cosa té a veure això amb la llegenda de la Junta de l’Arbre?

Juny 2014
Juny 2014

Tocant la plaça on està la Font del Castanyer hi ha un fabulós exemplar centenari de pi de Monterrey (pinus unciata) que ha crescut de forma casual.

Juny 2014
Juny 2014

El castanyer (Castanea sativa) no és una espècie autòctona del Montseny; és originària de l’est de la Mediterrània i es creu que foren introduïts al nostre país pels romans.


Hi ha dos castanyers famosos al Montseny, el de les Nou Branques de Viladrau (prop de la Font de la Teula II), i el de Can Cuc (a la vall de Vallforners), que creix en grossor en comptes d’alçada.

Juny 2014
Juny 2014

Antigament l’explotació del castanyer era molt intensa i variada: escorça per a fer tints, el fruit (les castanyes) per a persones i bestiar, i les perxes (el brots tendres) per a fer roders i aspres. Amb els roders es construïen caixes rodones per a transport de peix salat, botes per a confitats, i una mena de safates per a recollir el raïm anomenades “semals”

Agost 2003
Agost 2003

Quan jo era petit anava a beure a la font del Castanyer; quan els meus fills eren petits anàvem a beure a la font del Castanyer; quan tinguem néts anirem a beure a la font del Castanyer

205 Fonts de Viladrau i rodalies