Font de Fàbregues

Coordenades de la font: 41º52’41”N - 2º21’25”E

Octubre 2012
Octubre 2012

La font de Fàbregues està situada entre la Riera Major de Viladrau i el casal de Fàbregues, a 110 minuts de la Plaça Major caminant. La font ara esta tancada dins d’una construcció fi de recollir l’aigua per a regar, però encara en resta el broc de ferro (molt rovellat) i la paret de carreus de pedra. Sembla que hi havia un banc, ara enterrat.

Octubre 2012
Octubre 2012

La font recull part de l’escorrentia del Torrent de Fàbregues amb una conca molt àmplia que prové des de la Collada de Nansa, l’Enclusa, els cingles d’en Rocaguinarda i Puig-l’agulla per l’oest; i que limita a Coll Tascó, els Plans de Mas d’Osor, Roques Pastores, el Collet del Timonar i la Serralada de Goitallops pel sud.

Octubre 2012
Octubre 2012

La tapa metàl•lica de la mina hi ha representada una Sagrada Família, potser en honor a la capella que hi ha adossada al casal.

Octubre 2012
Octubre 2012

El casal de Fàbregues és un conjunt format per la casa vella i la casa nova. La casa vella es va deixar d’habitar al 1974, i avui en dia està en un estat d’abandonament perillós. Té una finestra gòtica interessant al costat nord.

Octubre 2012
Octubre 2012

La casa nova de Fàbregues és de caràcter residencial, tancada per un mur senyorial de pedra i ferro i envoltada d’un agradable jardí. Al portal sud de hi ha una dovella amb l’inscripció “J. 1891 E.” Al costat de llevant de la casa hi ha adossada una capella dedicada a la Sagrada Família, amb un portal d’arc adovellat datat al 1816.

Agost 2010
Agost 2010

La masia Puigdefàbregues és a peu de la carretera de la Fullaca, poc abans que s’acabi la carretera nova i comenci la vella. Les primeres notícies que es tenen de la casa són del segle XVIII. Fins als anys 70 estava dedicada a les tasques de pagès, però actualment és una casa de colònies anomenada “Teresa Espona” administrada per la fundació Pere Tarrés.

El puig de Fàbregues (749m.) que dona nom al mas és el límit nord del municipi.

205 Fonts de Viladrau i rodalies